България е най-засегната в ЕС от контрабандата на цигари

Губим годишно по 450 млн. лв. от несъбрани акцзи и ДДС

пушенеБългария е най-засегната от всички страни в ЕС заради контрабандата на цигари. Причината е в това, че приходите от акциз от тютюневите изделия са изключително важни за нашия национален бюджет, показва анализ на Индъстри Уоч.

През миналата година приходът от акцизите върху тютюневите изделия са били около 1.8 млрд. лева, които се равняват на 44.5% от всички акцизи и на 6% от всички бюджетни приходи. Постъпленията представляват също така и 2.2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Според проучване на АС Nielsen, изготвено през 2014 г., делът на нелегално продаваните цигари в България е около 20%, като се отчита леко нарастване през последните три години. Според Индъстри уоч тази оценка е консервативна. Пропуснатите данъчни постъпления от потреблението на тютюневи изделия се равняват на 450 млн. лн. годишно като сумата е сбор от несъбрани акцизи и ДДС.  Тя се равнява на 2% от общите данъчните приходи за 2014 г., или 0.6% от БВП.

За България облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет спрямо останалите държави в ЕС. Ние губим относително най-много приходи заради контрабанда от всички страни в ЕС. Контрабандата на цигари коства на фиска 1.6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. По този показател България „изпреварва“ значително всички страни-членки на ЕС. Като относителен принос за бюджета, загубите за България са 3 пъти по-високи от Румъния и Полша, например, 10 пъти колкото за Германия, и около 16 пъти колкото в Холандия.

Според анализаторите от Индъстри уоч ако се свие контрабандата в най-засегнатите десет града, загубите за бюджета биха намалели с ¼ , или около 110 млн. лева допълнителни приходи от акциз и ДДС.

 

 

Leave a Comment