Пламен Орешарски – премиерът на БСП

Бившият финансов министър подсказа снощи, че е готов да извърши национализация на някои вече частни предприятия
Пламен Орешарски

Пламен Орешарски е най-логичната кандидатура, смята Станишев

Пламен Орешарски е кандидатът за премиер на БСП, обяви пред радио Дарик Сергей Станишев. „Това е най- закономерната, логична, политически издържана кандидатура, която може да даде нова визия за страната. Той е най силната кандидатура, която отговаря на нуждите на страната в този момент. Това е моя лична позиция и съм готов да я отстоявам и пред БСП. Убеден съм в неговите лични качества, почтеност и лоялност към нашата кауза“, изброи председателят на социалистите.

53-годишният Орешарски има сериозен управленски опит. Той бе министър на финансите при тройната коалиция, при това като непартиен. Работата му в това ведомство започва още през 1993 г., когато оглавява Управление „Държавно съкровище и дълг“. От 1997 до 2001 г. е заместник-министър на финансите в правителството на Иван Костов с мандат на СДС. Неговият ресор е Управление на държавния дълг и финансови пазари и Управление на пазара на ценни книжа в България. Орешарски е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на Валутния борд в България.

По-късно, през 2003 г., той бе кандидат на СДС за кмет на София, но Надежда Михайлова внезапно се отказа от него след като бяха установени негови контакти с Васил Божков (Нове холдинг).

Снощи пред  „Панорама“ Орешарски подсказа, че би разтурил приватизационните договори на някои, вече частни предприятия, каквито са ЕРП-та, стига това да е в интерес на хората. Той влезе в дипломатичен спор с Владислав Горанов – зам.-финансов министър както по време на кабинета Станишев, така и при управлението на ГЕРБ. Орешарски даде за пример САЩ, където са приложили национализация спрямо застрашените от кризата банки. Горанов (ГЕРБ) му отвърна, че въпреки академичния стил на изказване, Орешарски е наясно, че национализацията тук и там, в САЩ, са две съвсем различни действия, както са различни и причините за извършването им.

Leave a Comment