Яйца са най-предпочитаният биопродукт в Германия за 2014 г.

В топ 10 на най-купуваните еко храни на последно място е месото17_galma

„Яйца, плодове и млечни продукти са били сред най-предпочитаните от германците биопродукти през 2014 година“, пише порталът agrarheute.com. Според данни на федералното министерство на земеделието потреблението на биопродткти в страната за указания период се е увеличило с 4,8% спрямо предходната година.

Най-голям дял от 9,7% в потребителската кошница заемат яйцата, следвани от брашното и свежите плодове с 5,8%, и мляко с 5,4 пункта. Интересна е ситуацията на пазара за яйца, където предлагането се е увеличило с 13% за година, а печалбите от продажбите с около 9%. Причината за по-слабите печалби е това, че в началото на годината големите вериги намалиха цените на яйцата.

В топ 10 на най-предпочитаните еко продукти влизат още свежи зеленчуци, картофи, био хляб, кисело мляко и масло. Последните две позиции се заемат от сиренето, чийто дял на пазара за последните 12 месеца се е стопил от 8 на 2% и месото е едва 1,5%, въпреки че за нуждите на преработвателната индустрия са отишли 5% повече количества екологично чисто месо.

Подготви: Мартин Иванов

Leave a Comment