България се е превила за 4-те блока АЕЦ „Козлодуй“

Преди приемането на бюджета на ЕС за 2014-2020 г. имаме шанс да увеличим компенсациите за централата, каза Ивайло Калфин
Ивайло-Калфин

Ивайло Калфин смята, че все още имаме шанс да получим повече средства за 4-те блока на „Козлодуй“

„Имало е силен натиск при преговорите за затваряне на 4-те блока на АЕЦ „Козлодуй“ по времето на Сакскобургготски. Но България е можела да откаже да ги затвори.“ Това заяви днес евродупетатът от БСП Ивайло Калфин пред Нова ТВ. Той уточни, че специално за тези преговори, свързани с глава „Енергетика“, е прочел много документи. „Натиск винаги има, но друг е въпросът дали да се поддадем или не. Това ние го решаваме“, поясни неписаните правила при преговорите за членство. „Колкото и да е важно членството в ЕС, цената, която сега плащаме е много висока“, каза Калфин.  Той добави, че ако е бил на мястото на Меглена Кунева, би постъпил по друг начин.

Калфин поясни, че при преговорите преди 8-9 години сме можели, най-малкото да подходим като Литва. Преговарящите на тази държава са се съгласили да се затвори тяхната АЕЦ, но са поискали извънреден текст, в който ЕС се ангажира да поеме всички разходи по извеждането от експлоатация на ядрените блокове. В нашия договор такава клауза липсва. В момента ние получаваме от ЕС едва една трета от всички разходи по обезопасяването на 4-те блока.

Евродепутатът посочи, че бюджетът на ЕС за следващите 7 години още не е гласуван. Това дава шанс на служебното правителство да поиска увеличение на европейските средства, които се изплащат като компенсация за „Козлодуй“. Те са 260 милиона евро, а до крайното извеждане на блоковете са ни необходими 1.2 милиарда. „Европейският бюджет се приема с абсолютно единодушие. България може да спре приемането му, ако компенсациите на „Козлодуй“ не се увеличат. Така че, ЕС няма как да не ни чуе“, смята Калфин. Той се съгласи, че ще има голям натиск върху страната, но според него ако не се превием, ще можем да увеличим европейските компенсации за ядрената ни централа.

Leave a Comment