МВР обновено: Нов министър, нов главен секретар, временен председател на ДАНС

Румяна БъчвароваТри генерални кадрови промени в МВР направиха днес депутатите и Министерския съвет. Вицепремиерът Румяна Бъчварова заема министерския пост, освободен от Веселин Вучков. На мястото на подалия оставка Светлозар Лазаров е назначен заместникът му Георги Костов. Временно председателският пост на Писанчев в ДАНС ще бъде зает от зам.-председателят на агенцията Недялко Недялков.

Кандидатурата на Румяна Бъчварова бе подкрепена днес в Народното събрание от 139 депутата.

Малко по-късно Министерският съвет предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване на Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР и за назначаване на Георги Костов на тази длъжност. Предложението е във връзка с подадена молба от Светлозар Лазаров за предсрочното му освобождаване от поста. Към момента Георги Костов е заместник главен секретар на МВР и отговаря напълно на изискванията на Закона за МВР за заемане на длъжността главен секретар, се казва в съобщението на пресслужбата на МС.

Правителството предлага също така на президента да издаде указ за освобождаване на Владимир Писанчев като председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Миналата седмица Писанчев подаде молба за предсрочното му освобождаване. До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.

Leave a Comment