В опит да минат на „ти“, образованието и бизнесът се срещнаха в ТУ

Представиха се различни идеи – от магистърски програми по препоръка на бизнеса до създаване на развойни центрове

В опит да минат на „ти“, образованието и бизнесът се срещнаха днес в аулата на Техническия университет-София – филиал Пловдив на форум с тема „Образование, иновации и инвестиции”. Събитието бе организирано, за да се потърси отговор на кризисния въпрос защо дипломираните студенти у нас се оказват неподготвени за реалното производство. На срещата се отзоваха народният представител Менда Стоянова, зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов, организаторите от Техническия университет – ректорът проф. Георги Михов и директорът в Пловдив проф. Михаил Петров, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, доц. д-р инж. Никола Добрев и инж. Пламен Панчев – съуправители на Тракия икономическа зона (ТИЗ), д-р Ивайло Старибратов – председател на клъстер „Информационни и комуникационни технологии“ и мениджъри на предприятия.

форум в Техническия университет

Различни идеи за по-ефективно образование представиха лекторите.

Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова подобни срещи с бизнеса трябва да направят и другите ВУЗ в Пловдив – Аграрният университет, УХТ, ПУ, както и средните професионални училища. „Не бива да забравяме центровете за професионално обучение“, каза депутатът от ГЕРБ, като се мотивира, че те по-гъвкаво и бързо могат да реагират при конкретни изисквания за кадри от страна на инвеститорите. Менда Стоянова препоръча да се създаде звено под егидата на областния управител, което да координира връзката между потенциални инвеститори и специалисти.

Съуправителят на Тракия икономическа зона доц. Технически университет ПловдивНикола Добрев смята, че за да има успех подготовката на технически инженерни кадри, трябва да се изяснят две неща: потребностите от тях и формите на финансиране. Нашата икономика е неориентирана като профил, поради което нямаме обективна представа какво ни е потребно… В Тракия икономическа зона трябва да си дадем сметка какви кадри ни трябват“, каза Добрев, който е и председател на СД на КЦМ 2000. Той смята, че по-голямата част от новодипломираните инженери трябва да се насочат към развойна дейност, а по-малко специалисти – в производството. „Ако ние не сме в състояние да създадем развоен център в ТИЗ, то такъв трябва да се направи в Техническия университет“, посочи той.

Директорът на ТУ – клон Пловдив проф. Петров предложи в учебното заведение да започнат да се разкриват магистърски програми по препоръка на бизнеса. Според него инженерните специалности трябва да се увеличат, а университетите да се финансират от държавата само в рамките на държавната поръчка.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев е убеден, че градът и областта придобиват все по-ясен облик на индустриален център на страната. „Тук ежегодно се откриват по едно-две нови предприятия и това е страхотно“, възкликна кметът, но също така се оплака, че учениците, които завършват елитните пловдивски училища не остават в града, а се насочват към София или навън.

 

 

Leave a Comment