20 градуса на 1 април, днес, утре и на Великден – мокро

цъфнала ябълкаЗа днес Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) обяви оранжев код за дъжд в областите Смолян и Кърджали. Очакват се интензивни и значителни валежи със сумарно количество за денонощието до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене.

В четири области днес – Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. е в сила жълт код за дъжд. За Хасково и Благоевград валежите от дъжд ще са със сумарно количество за денонощието до 20 -25 л/кв.м. За Пловдив и Пазарджик- сумарното количество на валежите за денонощието е до 20 л/кв.м. В планинската част на областта ще има интензивно снеготопене.

Още вчера областният управител на Пазарджик обяви частично бедствено положение заради скъсани защитни диги на река Тополница в землището на грaд Пазарджик и на река Луда Яна в землището на село Пищигово.

Застрашени от наводнение са част от Пазарджик, пътя между село Мало Конаре и село Пищигово, напоителен канал „Алеко потока“, помпена станция на село Мало Конаре, автомагистрала „Тракия“, както и обработваеми площи.

Около 1 април

До 20 градуса ще отмерят термометрите на 1 април, който ще е най-топлият ден в Пловдивска област според 10-дневната прогноза на „Синоптик“. През идната седмица най-високите температури в страната ще са на 31 март, като в Западна България те ще достигнат 22-25 градуса.

Облаци на Великден

Очакваме топъл април, през които няма да липсват и валежи. Средната месечна температура ще  продължи  бавно да се покачва. В равнините  ще е между 12 и 14 градуса, по Черноморието  температурата ще се движи между  10 – 11 градуса, а в планините се очаква температурите да са около  7 градуса.

Очакваните валежите  ще  бъдат над и около нормата за месец  април. В равнините ще достигнат до 75 литра на квадратен метър, а в планините 105-115 л/кв . м.

В началото на второто десетдневие ще е преобладаващо облачно. Дъждовно  време ни очаква  по време на Великденските празници на 12 април 2015.

През април очакваме  минимални температури между 3-4 градуса, а максималните   ще достигнат  до 25-26 градуса.

 

Leave a Comment