Ако дипломацията не успее, ще съдим Гърция за данъка от 26%

Зърнопроизводителите също ще пострадат, ако съседната държава въведе новия налог

Ако България не успее чрез преговори и чрез

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев  Снимка на БНР

Европейската комисия да спре намерението на Гърция да наложи данък от 26% върху стоките от внос, страната ни ще потърси справедливост от съда в Люксембург. Това обясни днес на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси зам.-финансовият министър Кирил Ананиев.

Гърция има намерение да наложи данъка върху стоки, внесени от България, Кипър и Ирландия. Нашият годишен стокооборот със съседната държава е 2.8 млрд. евро. 26% са малко под 800 млн. евро или 1.5 млрд. лева.

„Реално данъкът ще бъде наложен единствено на сделки, които са фиктивни, но ще бъде авансово удържан от всички сделки. Така, докато доказват съществуването на сделката, българските предприятия няма да могат да ползват парите си“, обясни Ананиев.

Сред българските производители, които ще пострадат от новия данък са и зърнопроизводителите.

„Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и аз ще работим за решението на проблема за новия гръцки данък“, каза на заседанието вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.

Към момента Ирландия е обявила, че няма да предприема никакви действия по проблема с данъка. Кипър от своя страна е предприел политическа среща на най-високо ниво. Миглена Кунева смята, че е необходимо да уговорим среща с гръцките власти.

Кунева припомни, че България е сигнализирала Европейската комисия за казуса.

Leave a Comment