Цената на зеленчуците пада
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ , който отразява цените на хранителните стоки на едро падна с 11 процента от средата на април – от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.
Цената на вносните доматите се понижава тази седмица с 24,7 на сто до 1,62 лева за килограм. Оранжерийните домати поевтиняват с 16,7 на сто до 2,25 лева за килограм. Краставиците от внос се търгуват по 1,33 лева. Цената на българските оранжерийни краставици пада с 9,9 на сто до 1,27 лева за килограм. Зелето се търгува на едро по 0,93 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват със 7,6 процента до 1,22 лева за килограм.
Зелената салата се продава по 0,50 лева за брой.
Ябълките се продават по 1,26 лева за килограм. Лимоните поскъпват се търгуват средно по 2,21 лева за килограм. Цената на ягодите пада с 31,2 на сто до 3,30 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,6 на сто и се продава средно по 5,43 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ поевтинява с 0,2 процент и се търгува средно по 10,38 лв./кг. Олиото поскъпва с 0,5 процента и се продава 1,98 лева за литър. Каймата поевтинява с 0,2 на сто до 4,78 лева за килограм. Пилешкото месо поевтинява с 0,5 процента и се продава по 3,88 лева за килограм. Захарта поскъпва с 0,8 на сто и се продава средно по 1,21 лв./ кг.
Брашното тип „500“ се търгува по 0,86 лева за килограм.
Зрелият фасул се купува по 3,60 лв./кг. Яйцата поевтиняват с една стотинка и се търгуват по 0,16 лева за брой на едро.