За 11-и път оборотите на дребно падат

Търговията с лекарства се свива с 3% за месец, с нехранителни стоки – с 6.4 на сто на годишна база
търговия на дребно

Търговията на дребно все повече се свива

По предварителни сезонно изгладени данни през февруари 2013 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намалява с 0.9% спрямо предходния месец, съобщават от Националния статистически институт. През януари 2013 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 3.3% под равнището на същия месец от предходната година. Оборотът през февруари 2013 г. намалява за единадесети пореден път спрямо предходния месец.

Съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 3.0%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1.9%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1.5%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки – с 1.0%. Оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 1.7%.

През февруари 2013 г. спрямо същия месец на 2012 г. оборотът намалява в почти всички икономически дейности. Най-висок спад е регистриран в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 6.4%, а най-нисък – в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.4%.

Leave a Comment