И гръцките фермери стягат тракторите за бунт

гръцки трактори, протестИ гръцките фермери (както българските зърнопроизводители днес) стягат тракторите за бунт. Причината е в подготвяните законодателни промени, които ще увеличат данъка върху земеделието на 26% при 12 на сто средно за Европейския съюз. Освен това гръцките фермери няма да получават намалена акцизна ставка върху горивата.

Кредиторите на Гърция настояват за високо данъчно облагане и в аграрния сектор. Преди дни спорният закон отпадна в последния момент, припомня БНР. Гласуването му обаче само е отложено за август. Срещу тези мерки реагират не само депутати от СИРИЗА, но и от опозицията. В предварителните сондажи в партиите стана ясно, че народните представители от аграрни райони не са склонни да подкрепят високото данъчно облагане.

Гръцките фермери, които масово гласуваха за СИРИЗА, вече предупредиха, че са готови на масови протести. Земеделски организации от Серес заявиха, че ще изведат всички трактори на пътищата. В аграрните райони Крит и Тесалия също са готови за протести дори и в разгара на лятото.

Гръцките медии припомнят, че протестите на фермерите винаги водят до оставка на правителството в Атина.

Leave a Comment