Транспортните разходи на фермера при даряване на плодове ще се заплащат

Проектонаредба допълва схемите и мерките за подпомагане на земеделските стопани заради ембаргото на Русия

камиони-с-доматиИ тази година европейският бюджет ще подпомогне финансово производителите на плодове и зеленчуци заради продължаващото ембарго на Русия. Този път обаче помощта ще може да се приложи веднага след публикуване на Наредбата, която допълва и изменя Наредба 6 от 28 август 2014 г. Проектонаредбата бе публикувана за публично обсъждане на 30 юли в сайта на МЗХ.

 

През 2014 г. България започна да прилага схемите за подпомагане от началото на септември, след което последва спиране. В края на октомври отново се отвори възможност, от която се възползваха твърде малко стопанства.

Новото тази година е, че е предвидено заплащане на транспортните разходи на фермера, който реши да дари плодове и зеленчуци на социални, здравни и образователни заведения. Нова е също така и помощта за производителите на праскови и нектарини. Отпусната за тези плодове квота е 950 тона. За всички останали е 3000 тона, колкото беше и за 2014 г.

Ще бъдат подпомогнати производителите на домати, моркови, пипер, краставици, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, киви, портокали, клементини, мандарини, лимони зеле, карфиол, гъби и меки плодове.

Въпреки настояването на България, в списъка не са добавени черешите.

Производителите на зеленчуци и плодове, които искат да приложат мерките, подават искания в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“, в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на производителя на зеленчуци и/или плодове.

 

Мерките, които могат да бъдат приложени, отново са три. Първата е „изтегляне от пазара” за безплатно предоставяне на плодове и зеленчуци на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Втората: „изтегляне от пазара“ за храна за животни. Третата: небране на реколтата.

Тази година ще бъдат заплащани и транспортните разходи, които фермера би направил, ако избере да дари продукцията на социално, образователно или здравно заведение. В проектонаредбата се посочват в табличен вид ставките, по които ще бъдат изплащани разходите за горива, като е предвидена и надбавка от 8.5 евро/тон, ако камионът е хладилен.

 

Leave a Comment