Орешарски: Интересно, кой направи гаф с избора на сертифициращ орган на ДФЗ?

премиера ОрешарскиДнес бившият премиер Пламен Орешарски отбеляза във Фейсбук страницата си: „Наскоро (27 юли 2015 г. – б.р.) Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение министъра на земеделието и храните за откриване на процедурата за определяне на сертифициращ орган за плащанията, които прави Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с европейски средства. Провалени обществени поръчки за избор на сертифициращ орган имаше и през миналата година и тогава бяха отчетени като гафове на кабинета „Орешарски”. Интересно е в резултат на чии гафове е настоящата провалена поръчка”.

Орешарски продължава в същия дух: „Както тогава, така и сега възникват рискове за възстановяване от ЕК на платени от бюджета субсидии на земеделските производители. Наред с тези рискове, съществуват и такива за налагане на финансови корекции. Последното личи от пристигнали доклади на европейските одитни институции за периода 2011 – 2013 година, когато секторът бе ръководен от днешните критици на дейността на моя кабинет.

Не се съмнявайте, че ако такива възникнат, вината на кабинета Орешарски ще бъде обявена по най-гръмогласния възможен начин. Само че констатациите на одиторите касаят период, преди моя кабинет и засягат Гаранционния фонд, направените авансови плащания, липса на отношение по информации за нередности в проведени търгове по различни медийни проекти, контрол върху проведените процедури от бенефициентите“, пише още бившият министър-председател срещу чието управление имаше ежедневни протести.

 

Leave a Comment