Десертното грозде в Пловдивско стига до 1.80 лв, за виненото се чака 0.70 лв.

грозде в щайгаПо 1.80 лв. за килограм се продаде десертното грозде „Супер ран болгар“, по толкова върви и черното едро „Велика“, похвалиха се лозари от село Брестовица, Пловдивско. До момента независимо от сорта, гроздето не е паднало под 1 лев за килограм, въпреки че тази година, за разлика от предишната, е с обилна реколта. Чепките са опазени от болести и неприятели, и лозарите се надяват да компенсират миналогодишните щети, когато заради маната загубиха към 70% от реколтата.

„Годината върви с десет дни напред“, коментира Георги Билев от селото. Обичайно гроздоберът на винените сортове започва към 15 септември, но най-вероятно заради високите температури Каберне совиньон ще е готово за беритбата още към 5 септември.

Прибирането на белите винени сортове пък ще започне в Брестовица вероятно следващата седмица. Прощапулник на беритбата в Родопската яка направи в понеделник, 17 август, „Вила Юстина“, като  обра първите салкъми с Шардоне, за да приготви тазгодишното шампанско. Парк лозето на бутиковата винарна е до село Устина.

Лозарите от Брестовица обясняват, че ще продават белите винени сортове на 0.90-1 лев, а за червените  ще държат цена от 0.70 лева за килограм.

 

1 Comment

  1. vulchinkov каза:

    Салкъм не е ли акация ?

Leave a Comment