Еврокомисарят Хоган ще предложи помощ на българските млекопроизводители

Все още не е решил каква ще е тя, но няма да е свързана с намеса в пазарното ценообразуване и с преки парични помощи
На 10 юли Фил Хоган гостуваше на България Снимка на МЗХ

На 10 юли Фил Хоган гостуваше на България
Архивна снимка на МЗХ

Еврокомисарят Фил Хоган все още не е измислил какви мерки да предложи в помощ на млекопроизводителите от България, но обеща до десет дни да ги обяви. Каквито и да са мерките, Хоган категорично изключи от тях директната намеса в ценообразуването, както и преки парични помощи за фермерите. Той призова за реформи в системата на доставки и договорите с веригите за продажба на дребно, както и търсене на нови пазари.

Хоган призна, че Балтийските републики и останалите нови страни-членки като България са най-засегнати от санкциите на Русия и млякото там се продава по-евтино от производствената му цена. На въпрос на БНР ще има ли индивидуален подход към България, еврокомисарят отговори, че българите нямат толкова голям износ на млечна продукция за Русия. Проблемът е обаче, че съседните държави, които са пострадали, са прехвърлили стоките си на българския пазар, а това е оказало косвен ефект върху местните производители. „Цената наистина много намаля в България и в другите нови членки, затова ще видим какво можем да направим в краткосрочен план като целенасочени помощи. Самият аз още е съм достигнал до заключението какви точно да са те, но ще го направя до 7-и септември“, посочи еврокомисарят.

За 7 септември е планирана извънредна среща на 28-те земеделски министри. В същия ден фермерската организация Копа Кожека планира голям фермерски протест пред сградата, където ще се проведе срещата.

Млечните квоти безвъзвратно си отидоха, каза още Хоган и предупреди, че Брюксел е против държавни помощи за фермерите в целия ЕС, които вече получават годишно от данъкоплатеца 56 милиарда евро като субсидии:

Свръхпроизводството на световния пазар, слабото търсене в Китай и гръцката финансова криза, а не само руското ембарго, са причина за ниската изкупна цена на млякото, според Фил Хоган. 

Leave a Comment