Б. Борисов: Това цунами, което се движи около нас, ще дойде

Ние вече сме „гореща точка“, коментира ядосано премиерът

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов се възмути на интерпретирането на неговото искате по време на Съвета на Европа в България да бъде разкрита „гореща точка“, тоест бежански център. „На тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, ще напомня, че България отдавна е гореща точка, ние отдавна сме изградили центрове за регистрация на бежанците“, каза министър-председателят.

„Откъде ще ми пришиват, че Борисов казал, че искал да ги вземе, да направи бежански център. Той дали иска, или не иска, ако тези неща не се случат, ще стигнем до това да дойдат до България“, каза още премиерът. „И затова са страховете на българите – че тази вълна в един момент, това цунами, което се движи около нас, колкото повече се загражда Средиземно море, защото там са военни кораби от цяла Европа, спират бежанския поток, Гърция има правителство – ще стабилизира границите, и те ще дойдат на нашата граница“, каза Борисов.

Премиерът посочи, че преди да се стигне до тиражирането на понятието „гореща точка“, има няколко предложения, които той е направил вчера. Първото от тях е на територията на Сирия и на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да се върнат там. Посочил е също, че за всички вече е ясно, че без да се „въвлекат“ в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен.

На срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) беше решено възможно най-скоро по външните граници на Съюза да бъдат създадени центрове за регистрация на мигранти и бежанци (т. нар. „гореща точка“). Решението засяга основно Гърция и Италия, но германският канцлер Ангела Меркел допусна, че център може да се открие и в България. По думите ѝ българската страна е посочила, че има външна граница с Турция и е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци.

„Посочихме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо“, заяви Меркел на пресконференция след срещата.

 

Leave a Comment