Екимджиев завежда дело за подслушванията в Европейския съд

Съмнявам се, че енергичността на главния прокурор ще стигне, че да потърси наказателна отговорност за Цветанов, смята адвокатът
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Силно се съмнявам, че истината ще излезе наяве

Цветан Цветанов трябва да понесе наказателна отговорност заради безконтролните подслушвания. Такова мнение изрази в студиото на бТВ пловдивският адвокат Михаил Екимджиев, който през 2007 г. осъди страната за нарушаване на човешките права в Европейския съд. От днешния брой на в. „Преса“ пък става ясно, че Екимджиев и адвокат Александър Кашъмов вече са изпратили документи за търсене на съдебна отговорност в Европейския съд.

„Това, което до момента излиза като информация за подслушванията, е повече от обезпокоително“, каза Екимджиев от екрана. Досегашните скандали бяха свързани с начина на прилагане на СРС, за това че съдиите като селски кметове разписваха разрешения.“

Според Екимджиев министърът на вътрешните работи има огромни права, но също така задължения. Едното от тях е било да създаде регламент за подслушванията, което той не е направил.

„Съмнявам се, че енергичността и решимостта на главния прокурор ще стигнат дотам, че да потърси отговорност от бившия вътрешен министър. Силно се съмнявам и че истината ще излезе наяве“, каза адвокатът.

Той поясни, че след спечеленото от него дело в Европейския съд по правата на човека през 2007 г. , е създадена подкомисия в Народното събрание, към която гражданите могат да се обръщат при съмнения, че са подслушвани. Подкомисията обаче не действа, според Екимджиев. Той даде пример с Меглена Кунева. Тя е поискала от подкомисията и от МВР информация дали е подслушвана, но не получила отговор.

Преди него в студиото Едвин Сугарев и Минчо Спасов (НДСВ) застъпиха противоположни теории за отговорността на Цветан Цветанов. Според Сугарев подслушванията са червена постановка. А недовършената работа на прокуратурата отваря широко пространство за политически удари срещу бившия шеф на МВР и ГЕРБ.  Сугарев е убеден, че някои от служителите във вътрешното министерство работят за своя сметка – със СРС събират икономическа информация, която продават. „Да не забравяме, че двама от 4-та полицаи, чиито имена излязоха при прокурорската проверка, са били назначени от Михаил Миков“, припомни Сугарев.

Минчо Спасов поясни, че има две секретни инструкции, които регламентират работата със СРС и които не се спазват. А през 2008 г. Михаил Миков е наложил правилото министърът да е отговорен за използването на подслушвателните средства. Той поясни, че е действало Бюро за контрол на СРС, което Бойко Борисов закрил още в първата година на управлението си.

Leave a Comment