Само за 7 месеца хакери са изтеглили 3 млн. евро от български фирми

Явор Колев Снимка на "Класа"

Явор Колев
Снимка на „Класа“

Само за 7 месеца хакери са изтеглили от сметките на български фирми 3 млн. евро, съобщи през БНТ началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

Най-често това се е случвало чрез изпращането на зловреден софтуер като прикачен файл. При отварянето му програмата заразявала компютъра и хакерът е можел вече да следи бизнес кореспонденцията на мениджъра. Само последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени с общо 600 000 евро.

Фирмите пренебрегват защитата, която носи използването на лицензиран софтуер.

Пари на компаниите се превеждат чрез интернет банкирането. До 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги. От началото на 2014 г. обаче се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис. В обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, хакерът прави нареждане за стотици хиляди евро. Само за един-два дни парите преминават през банкови сметки в няколко държави и проследяването им става трудно.

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

Leave a Comment