Симеон Дянков: Превърнах България във фискален ястреб!

Кабинетът на Борисов падна заради неизвършените реформи в енергетиката и здравеопазването, пише в „Уолстрийт джърнал“ бившият финансов министър

Правителството на Бойко Борисов падна не заради икономиите, а заради недостатъчните реформи, пише в статия за

Симеон Дянков

Симеон Дянков смята, че Европа отчаяно се нуждае от мерки за икономии

„Уолстрийт джърнал“  бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

„Мнозина анализатори казват, че правителството на премиера Борисов е паднало заради мерките за икономии. Истинската причина обаче е това, че ние не успяхме да реформираме сектори като енергетиката и здравеопазването, и да наложим мерките за икономии и в тях“, смята Дянков.

Бившият финансов министър не е съгласен с все по-популярното мнение, че икономиите носят беди на държавите, които ги прилагат. Той подчертава, че „Европа се нуждае от мерки за икономии. В противен случай, неефективността в определени сектори се запазва. Освен това големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция.“

Европа се нуждае от по-умен дебат за мерките за икономии, според него.

Икономиките от Европейския съюз, които регистрират най-висок растеж през последните три години – Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция – всички те приемат мерките за икономии сериозно. Прогнозите на Европейската комисия от зимата на 2013 г. показват сходна тенденция. Петте най-бързо растящи икономики в Европа е прогнозирано да бъдат България, Естония, Латвия, Литва и Румъния. „Всички те са фискални ястреби„, аргументира се Дянков.

Има голяма доза истина в обясняването на неконкурентоспособността на европейската икономика с еврото, пише Дянков в американския вестник. Страните от Южна Европа приеха единната валута при надценен курс, а в контраст Германия обезцени своята валута при влизането си и така повиши своята производителност.

Европа следователно се нуждае отчаяно от план за икономически растеж, подчертава Дянков и изразява съжаление, че този въпрос така и никога не се е озовал в центъра на вниманието, въпреки неговите призиви. Твърде много внимание бе отделено на фискалните пактове, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващото голямо нещо, отчита той.

Бившият финансов министър припомня, че докато той е заемал поста, България е съкратила държавните разходи и е повишила пенсионната възраст – мерки, които са свели бюджетния дефицит до под 1 процент от БВП миналата година. Въпреки това националната икономика е едва една от четирите в Европа, които са регистрирали растеж 12 поредни тримесечия.

В заключение Симеон Дянков пише, че Европа може да заработи само с мерки за икономии в държавните бюджети, в съчетание с намаляване на бюрокрацията и структурни реформи.

Leave a Comment