Търсенето на вносно сирене в Южна Корея бие всякакви рекорди
Търсенето на сирене от внос в Южна Корея бие всякакви рекорди. За последните 5 години доставките са се увеличили с 60% и към момента годишно се внасят 97 хил. тона. Младите корейци добавят сирене към ориза, супата рамен, кимчито и други ястия. То е задължително мезе към виното, а и увеличената консумация на пици също увеличава потреблението на продукта, пише „Профит“.
Въпреки че Япония е най-големият консуматор на сирене в Азия, Южна Корея е сред най-бързо развиващите се пазари, като вече е 5-ят най-голям вносител в света. 53% от доставките идват от САЩ, а Нова Зеландия е с дял от 13%. Останалата част от сиренето се внася от Германия и Франция. Още по-големи са продажбите на моцарела в страната, която масово се използва от корейските пекарни, заведенията за бързо хранене и производството на полуготовите храни.
За много от корейците цената на сиренето днес е висока. Страната вече има споразумения за свободна търговия със САЩ и Европа, а такова наскоро бе подписано и с Нова Зеландия, което може да намали стойността на млечния продукт през следащите години с до 36%.