Св. Гледачев: Демокрацията е илюзия, законът на джунглата – реалност

 

Светозар Гледачев (прав) с програмния директор на издателство "Хермес" Валентин Георгиев

Светозар Гледачев (прав) с програмния директор на издателство „Хермес“ Валентин Георгиев

„В момента спестяванията на хората са достигнали 43 милиарда лева. А заедно с тези на фирмите, в страната има спестени 82 милиарда. Толкова пари в България никога не е имало! И същевременно и тази, и следващата, и по-следващата година ще се чувстваме зле и нещастни.“ Това предсказа при представянето на втората му книга „Не си отивай, щастливецо“ в книжарница „Хермес“ в Пловдив финансовият анализатор Светозар Гледачев вчера вечерта. Първата книга се появи преди две години под заглавието „Добър ден, нещастнико!“

Българите се чувстват нещастни тук, но очевидно не си дават сметка, че животът у нас е много по-добър в сравнение с този в други страни, продължи Гледачев. Иначе няма логика в данните, че броят на италианците, избрали да живеят в България, се удвоява всяка година. И че чужденците винаги се завръщат тук, намирайки десетки добри причини да го направят.

книгата на ГледачевАвторът е убеден, че през 45-те години на социализма българите са загубили първичните си инстинкти за оцеляване в пазарна ситуация.

„Животът е лесен, а ние си го правим сложен. В природата има ред и порядък, и той трябва да се спазва. В Южна Африка казват, че сутрин, когато лъвът се събуди, тръгва да търси плячка. А в това време антилопата знае, че трябва да бяга. И бяга. Хората, които са наясно с това правило, живеят по-лесно“, посочи Гледачев.

Той даде и своята дефиниция за бедност: Ако човек има 500 лева доход и не спестява, е беден. Ако получава 1000 лева и не спестява – беден е. Ако му идват 10 000 и не спестява – беден е, и толкова.

Опашка за автограф от автора

Опашка за автограф от автора

Според Светозар Гледачев най-вредната българска поговорка е „Пари ми дай, акъл не искам“. В света има 2400 милиардера и само 20% от тях имат наследено богатство. По-щастливи са тези, които сами са го създали. С чувство за хумор, той цитира губернаторът актьор Шварценегер, който казва, че щастието не е парите. „Миналата година имах 48 милиона, а тази година 50 милиона и не съм станал по-щастлив.“

„Държавите винаги са на страната на големите пари. На страната на олигарсите. Навсякъде държавата е репресивен орган“, убеден е финансовият анализатор. „Демокрацията е илюзия за масите от времето на Френската революция.“

„Светът навлиза в един много лош период, върви към диктатура“, е мрачната прогноза на автора, която направи така спокойно, че почитателите му, дошли на представянето на книгата, решиха, че нас това ще ни отмине.

Leave a Comment