Едуард VIII слиза от трона заради г-ца Уолис, заекващият Албърт подготвя речта си

Едуард и Уолис СимпсънНа 11 декември 1936 г. Великобритания е сполетяна от щастливо и необичайно събитие. 42-годишният крал Едуард VIII обявява абдикацията си от трона. В прочувствено слово към нацията той казва, че не би могъл да бъде крал без помощта и подкрепата на жената, която обича – г-ца Уолис Симпсън. Любимата му, която не знае за неговото решението, чувайки го по радиото, огорчено възкликва: „Ах, какъв безмозъчен глупак!“.  Така, само 11 месеца след като е възкачен на престола, Едуард VIII слиза от него. А крал става брат му Албърт, който приема името Джордж VI. Този момент от историята на заекващия владетел е така добре разказана в „Речта на краля“!

Едуард VIII е роден на 23 януари 1894 г. Преди да стане крал, той се заглежда единствено в омъжени жени, свири на гайда и се занимава с градинарство. Когато го интронизират, за кратко време той прави куп грешки – подкрепя стачката на миньорите, приветства икономическите ходове на Хитлер. Политическата власт просто тръпне, докато наблюдава държавническото поведение на краля.

Принцът се запознава с омъжената по това време Уолис Симпсън през 1930 г. на парти. Той е поразен от интелектуалните качества на домакинята и чувството ѝ за хумор. Тя е с две години по-млада от него. До този момент Уолис вече е имала един един разтрогнат брак – с разузнавача от морския флот Ърл Спенсър. Вторият ѝ съпруг – корабособственикът Ърнест Симпсън, е мечтаел за благородническа титла, затова си е затварял очите пред неприкритата връзка на Уолис с престолонаследника. Малко по-късно те разтрогват брака си.

Едуард VIII е можел да се бори с правителството на Болдуин, с Църквата и с Парламента, за да има и Уолис като съпруга, и короната. Вместо това той просто се отказва в името на стабилността на Великобритания и династията. Получава титлата херцог на Уиндзор, от която семейството лишава съпругата му.

След сватбата, младоженците напускат Англия и се отдават на светски живот. Съществуват изобилни сведения за симпатиите на херцога към нацистка Германия.

Едуард е бил много популярен. Неговата съпруга, херцогинята на Уиндзор казва: „Той можеше да бъде голям крал, хората го обичаха.“

Отказалият се крал умира от рак на 77 г. през месец май 1972 година в Париж. Уолис живее до 90-годишна възраст, но губейки разума си от старост. Тя умира също в Париж през 1986 г.

 

Leave a Comment