Репортерско разследване свали от поста горския шеф на Чепино

дърва сечВ събота, 12 декември, пресцентърът на МЗХ съобщи крайно лаконично, че „директорът на Държавното ловно стопанство – Чепино към Южноцентрално държавно предприятие Бахтияр Софу е освободен от длъжност (първо изречение). Защото: „Бахтияр Софу е допуснал груби нарушения при упражняване на служебните си ангажименти“, второ изречение. И край.

Тази вечер разследване на Нова телевизия показа как всъщност се е стигнало до тази оставка. Вероятно именно интересът на медията е предизвикал освобождаването на Софу от поста.

Разследването разказва, че служители на стопанството са сигнализирали директора Софу за извършена незаконна сеч. Те са докладвали, че следите на техниката, с която са извозени трупите, водят към временния склад на голяма дърводобивна фирма, чиито собственик е Атанас Кръстев. В телефонен разговор със служителя, директорът казва, че нищо не може да се направи, тъй като дървеният материал вече е изнесен от склада.

Лесничеят Любен Аршинков, който вече е уволнен, и колегата му, са информирали и земеделското министерство за случая. По този повод в стопанството пристига и зам.-министър Георги Костов. Той констатира, че има извършено нарушение и нарежда да се съставят две комисии, които да проверят случая.

Междувременно, Бахтияр Софу води разговор с друг човек, който явно счита за приближен, но не знае, че той го снима с камера и записва думите му. Директорът разкрива, че дърводобивната фирма нарушител е основен спонсор по време на избори и благодарение на Атанас Кръстев на последния вот „имаме избрани два кмета“. По-късно Кръстев отрича както да е финансирал изборите, така и да е нарушил правилата за дърводобив. „Това са интриги“, казва той.

Становището на директора на стопанството Софу е, че незаконната сеч е извършена заради неправилно маркирани от лесничеите дървета, и ги уволнява. Двамата уволнени са именно тези, които са сигнализирали журналистите и земеделското министерство.

Резултатът се появи в събота – кратко съобщение от МЗХ, че Бахтияр Софу е освободен от длъжност.

Leave a Comment