Производители защитиха в европейски регистър 55 вина, 13 ракии и 6 деликатеса

Така изглеждаше трапезата в МЗХ

Така изглеждаше трапезата в МЗХ  Снимка на Мартин Иванов

Общо 74 български продукта са вписани или са в процедура на вписване в Европейския регистър със защитени наименования. Въпреки че нашите производители станаха активни едва през 2011 г., към момента страната ни е на 8 позиция в ЕС по брой на защитени продукти. Това съобщи днес земеделският министър Десислава Танева при срещата си с производители на храни и напитки, които щедро почерпиха с уникални нашенски деликатеси.

Най-енергични в защита на българския произход се оказаха производителите на вино. Досега записаните в европейския регистър вина са 55. Защитените ракии са общо 13, сред които Сливенска перла, Бургаска мускатова, Поморийска гроздова и други. Земеделските храни и продукти със защитено наименование са розовото масло плюс Горнооряховския суджук. В списъка на „Храни с традиционен специфичен характер“ са Филе Елена и Врат Тракия. В процедура са още Говеждата пастърма и Троянската луканка.

Министър Танева информира, че продуктите със защитени наименования имат по-големи шансове да се реализират на международните пазари. Европейската комисия е одобрила 33 промоционални програми, от които 4 са български.

Leave a Comment