Гневни търговци започват войната за независимост с Чаеното парти в Бостън

Преди 242 години колонията на Британското кралство – Северна Америка, започна войната си за независимост от така нареченото Бостънско чаено парти.

На 16 декември 1773 г. търговците в Бостън решили да сложат край на монопола на Британската източно-индийска компания, която контролирала със закон доставките на всичкия чай за колониите.

Бостънско чаено парти

Гневните мъже нахлули в търговските кораби в Бостънския залив и изхвърлили в океана огромно количество щайги с пресован британски чай. Събитието е наречено „Бостънско чаено парти“ и е станало емблематично в американската история. Две години по-късно Америка започва войната си за независимост. За нейно начало обаче се смята бунтът срещу скъпия чай.

Бостънското чаено парти се случва в резултат на финансовите проблеми в Британската източноиндийска компания и непрекъснатите разногласия за степента на парламентарната власт над британските колонии в Америка, които нямат изборни представители. Опитът на британците да разрешат тези въпроси довежда до революция в колониите.

Тъй като през 17 век европейските вкусови предпочитания към чая стават по-разнообразни, се оформят конкуриращи се компании за внос от Китай. Английският парламент обаче задушава конкуренцията като през 1698 г. дава монополни права на Източноиндийската компания за внос на чай.

Когато чайт се превръща в любима напитка в колониите, парламентът успява да ликвидира чуждестранната конкуренция чрез гласуването на закон през 1721 г., който изисква от колонистите да внасят чай само от Великобритания. Източноиндийската компания не изнася директно чай в колониите – по закон, компанията трябва да продава чая на търгове на едро в Англия. Британските фирми закупуват чая и го експортират в колониите, където го препродават на търговци в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия и Чарлстон.

Leave a Comment