Пловдивските властелини на рока в книга на Добринка Димова

Авторът

Авторът при представянето на книгата

Какво е да свириш „упадъчен“ рок в годините на най-свирепия социализъм? Да се опитваш да пуснеш „между капките“ жестоката музика на западните групи? Да си цар на китарата и в същото време да си вкаран в кафеза на милиционерския ред? Спомените на пловдивските властелини на рока Личо Стоунса, Стефан Костов – Тето, Георги Алаинов – Алаина, Заро Нецов, Господин Господинов – Чоко, Чавдар Георгиев – Чарли, Иван Енев – Ванкиша, и още Еди, Ванко Филибето и други, намериха подслон в новата книга „Ние от рока“. Автор е журналистката от пловдивския ежедневник „Марица“ Добринка Димова.

В продължение на месеци Добринка е записала спомените на големите рокаджии, чиито имена времето покри с дебел прах. Днес никой не може да си представи, че заради музика, по-различна от маршовете и съветските прогресивни песни, някой може да бъде вкаран в затвора. Но през 50-60-те години на миналия век тази уродливост е била обичайна.

Музикантите се връщат в най-щастливите си и опасни години, когато са били не просто звезди, а идоли. Заедно с историите им и социализмът се облагородява – с турнета в чужбина, с нови инструменти. Неизбежно, на страниците се появяват Леа Иванова, Лили, Емил …

„Ние от рока“ може да бъде приет и като исторически биографичен сборник на личности, чието богато минало наистина си заслужаваше да бъде разказано. А Добринка Димова го е направила с талант и искрена симпатия.

Leave a Comment