Как се правят вкусни сармички за Бъдни вечер

За да направите вкусни сармички за Бъдни вечер, най-важната подправка е спокойствието и настроението. Зарежете всичко друго, не препирайте, защото сърмите си искат майстора.

Аз лично първо вадя от кацата киселата зелка, без да я чакам да се изцеди. Слагам я в тава и я понасям към кухнята. Докато подготвя нещата, тя си пуска допълнително сок, който ще ми трябва.

сармиПриготвям си предварително продуктите. Първо скълцвам кромида и праза на ситно. Може да нарежа и три-четири скилидки чесън. Но може и да не слагам въобще от него, защото той е второстепенен играч. Докато се чудя дали да беля чесъна, се сещам, че е полезен и в крайна сметка го нарязвам. Свалям кожата на един морков и го правя на колкото може по-малки кубчета. После измивам ориза – навсякъде се казва, че трябва да се изплакне в поне две води. Подготвям да са ми под ръка черния пипер, кимиона и джоджена. През това време зелката си стои цяла.

В средна по размер тенджера (или в по-дълбок тиган) изливам към 150 грама олио. Грамажът най си зависи от количеството сърми, които ще правите. Моята сметка е проста. Броя хората, които трябва да нагостя и смятам. Обикновено, когато правя ориз с пилешко, една водна чаша ориз ми стига за 5-6 човека. Същото е ако правя сарми. Само че гледам да не забравя, че на Бъдни вечер има и други ястия – боб, питка с пара, плодове, тиквеник и това-онова. В крайна сметка обаче винаги избирам да направя повече, защото спазвам старото правило, че трябва да остане, за да стигне. Да не говорим, че на Бъдни вечер все пак трябва да се обядва. Като се сетя за обяда, съм готова да измия и чаша и половина ориз.

За да отхвърлим въпроса с олиото (зехтина), ще добавя, че то може да се добави по всяко време ако прецените, че е недостатъчно.

И така, запържвам кромида, праза, чесъна и моркова. Добавям и сол, но малко. Когато омекнат и се позлатят, изсипвам наведнъж една водна чаша от зелевата чорба, след нея и ориза. И бъркам. После обилно поръсвам с черен пипер, не забравям също кимиона и джоджена. И пак бъркам. (Ако правите такива сърми за Коледа или Нова година, стават направо разкошни, като във всяка от тях завиете заедно с ориза и парченце сланина.)

Оризът трябва да се държи под око и постоянно да се разбърква, защото я сте се разсеяли, я е загорял. Когато започне да се сгъстява, а това става бързо, го опитам. Трябва да съм наясно има ли нужда от още нещо – сол, черен пипер или олио. Със солта трябва да се внимава, защото и зелевата чорба е солена. Ако сте прекалили, когато подредите сармите в тенджера можете да коригирате, като ги залеете не със зелев сок, а с чиста вода. Да се надяваме, че не сте, защото при всички положения водата ще ги лиши от усещането, че се топят в устата.

След като оризът стане полуготов, дръпнете тенджерата от огъня и докато изстива, се заемете с подготвянето на зелевите листа. Хубаво е да имате кухненска ножица, за да изрежете жилките. Колко големи да са листата, решавате вие. Малки листа – малки сарми, и обратното.

На дъното на тенджерата, в която ще варите сърмите, поставяте жилките и остатъците, които не стават за навиване. Върху тях подреждате плътно една до друга тълпата от сарми. Най-отгоре похлупвате с порцеланова чиния. Заливате ги с още зелев сок и слагате съда на огъня. Добре е сармичките да се варят продължително, на умерен котлон, за да може и зелевите листа хубаво да омекнат. Спирате процедурата, когато водата почти изври.

След това само трябва да сте нащрек някое от децата или възрастен да не опита от гозбата, защото няма да може да се спре. А Бъдни вечер предстои.

Впрочем, за да стане всичко навреме, трябва да започнете да правите сърмите някъде към 7:30 сутринта. Към 9 часа вече трябва да са на котлона, където ще останат до към 11:30. Когато поизстинат, можете пестеливо да сервирате обяда.

 

Leave a Comment