Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово! Весела Коледа!

Рождество Христово

Днес целият християнски свят празнуват раждането на Божия син – Иисус, който по-късно ще бъде наречен Христос заради кръста. Новото летоброене и новата надежда на земята започват с неговото раждане. Днес мирът и любовта се спускат на земята.

В обръщението си към миряните преди Рождество патриарх Неофит ги прикани: „И в деня, когато Бог в любовта и щедростта си към нас разтваря така широко своите обятия, че да изпрати в света своя единороден син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа. В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем според нашите сили нуждаещите се, да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите му: „Доколкото сте сторили това на едного от тия мои най-малки братя, мене сте го сторили.“

Вчера папа Франциск каза в службата си за Рождество: „В общество, което често е обладано от консумацията и удоволствията, изобилието и лукса, привидността и нарцисизма, Господ ни приканва към скромност, което означава към простота, уравновесеност, последователност, способност да видим и изживеем това, което е важно“…

Младенецът се е родил и, според Библията, появата му на земята е била предхождана от ярка звезда на небето, която упътила тримата влъхви да го открия и да му поднесат подаръци.

Още от полунощ, според традициите, започва Коледуването. То се извършва само от мъже – неженени или наскоро задомили се. Те минават по къщите, пеят пред всяка порта коледни песни за здраве и радост, а за всеки един от семейството песента е различна. Така до сутринта, те трябва да обходят всеки дом.

Днес приключват и коледните пости. Замесват се коледни пити, пече се месо, пие се вино. Предиобед се ходи на църква, където има Рождествена литургия. По стар обичай късметлиите, на които се е паднала парата от питката на Бъдни вечер, я даряват пред иконата на света Богородица.

Днес в 9 часа във всички български храмове ще бъде отслужена празнична литургия.

Имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина.

АгроПловдив ви пожелава светлина, любов и вяра!

Из Евангелието на Матея:

А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним. Като чу това цар Ирод, смути се, и цял Ерусалим с него. Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше, где трябваше да се роди Христос.

А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка: – „И ти, Витлееме, земьо Юдова, Никак не си най-малък между Юдовите началства, Защото от тебе ще произлезе Вожд; Който ще бъде пастир на Моя народ Израил“.

Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. И като ги изпрати във Витлеем, каза им: Идете, разпитайте внимателно за детето; и като го намерите, известете ми, за да ида и аз да му се поклоня.

А те, като изслушаха царя, тръгнаха си; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото гдето беше детето.

Като видяха звездата, зарадваха се твърде много.

И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария, паднаха и му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове, – злато, ливан и смирна.

А, понеже бяха предупредени от Бога насъне да се не връщат при Ирода, те си отидоха през друг път в своята страна.

А след отиването им, ето, ангел от Господа се явява насъне на Иосифа и казва: Стани, вземи детето и майка му, и бягай в Египет, и остани там докато ти река, защото Ирод ще потърси детето за да го погуби.

И тъй, той стана, взе детето и майка му през нощта и отиде в Египет, гдето остана до Иродовата смърт; за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: „От Египет повиках Сина Си“.

Тогава Ирод, като видя, че беше подигран от мъдреците, разяри се твърде много, и прати да погубят всичките мъжки младенци във Витлеем и във всичките му околности, от две години и по-долу, според времето, което внимателно бе изучил от мъдреците.

Тогава се изпълни реченото от пророк Еремия, който казва: – „Глас се чу в Рама, Плач и голямо ридание; Рахил оплакваше чадата си, И не искаше да се утеши, защото ги няма вече“.

 

Leave a Comment