Мирослав Николов и Виолета Александрова върнати като шефове на ДФЗ и тутакси освободени

Мирослав Николов и Виолета Александрова в пловдивския панаир (Архивна снимка на АгроПловдив)

Мирослав Николов и Виолета Александрова в пловдивския панаир
(Архивна снимка на АгроПловдив)

Бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов отново бе назначен в края на 2015 г. на поста му при управлението на Пламен Орешарски и тутакси бе свален от него. Това се вижда от протокола на последното заседание на УС на фонда на 28 декември.

Николов бе освободен като шеф на ДФЗ на 10 юли 2014 г. заедно със зам.-директора Виолета Александрова на заседание на УС на фонда. Тогава двамата заявиха, че решението не е било законно, тъй като не е взето с мнозинство. Още през 2014 г. Софийски градски съд постановява възстановяването на Николов като изпълнителен директор.

На 28 декември м.г. като се позовава на чл. 338 от Кодекса на труда, УС на ДФЗ е гласувал прекратяване без предизвестие на трудовото правоотношение с М. Николов чрез отзоваване, като го е освободил от поста. (Чл. 338 гласи: „Трудовото правоотношение, възникнало от избор, може да бъде прекратено без предизвестие от съответното избирателно тяло“.)

В гласуването не е участвал настоящият директор на фонда Румен Порожанов.

По абсолютно идентична процедура е възстановена и освободена и Виолета Александрова.

Двете решения на УС на фонда са гласувани единодушно.

Двете съдебни решения, в които Николов и Александрова са възстановени на постовете си, означават и още нещо: държавата ще трябва да им изплати неполучените трудови възнаграждения от юли 2014 г. досега. През 2014 г. според „Медиапул“ членовете на ръководството на ДФЗ са получавали средно по 5000 лева месечна заплата.

 

Leave a Comment