Спорове в парламента за Закона за тютюна, производители се готвят за стачка

тютюнСпорове за важни части от Закона за тютюна накараха депутати от ДПС да искат гласуването на проекта на второ четене да бъде отложено. Производителите предупредиха, че в сектора зреят протести  обявиха стачна готовност, съобщава БНР.

Предложението да действат 28 експертни комисии, които да окачествяват тютюна, не е изпълнимо заради липсата на достатъчно експерти, които да участват в тези комисии, според народния представител от БСП Светла Бъчварова.

Депутатите от левица, които участват в земеделската комисия в парламента, са предложили в Института по тютюна да се обучат и регистрират експерти, които да решават конкретните спорове, възникнали между производители и купувачи на тютюн. Бъчварова е против създаването на 28-те комисии, които няма да разрешат съществените проблеми в сектора с цените, с липсата на срокове – кога да започне, кога да свърши изкупната кампания.

Голяма част от проблемите с цената се дължат на качеството на тютюна и семената, които се използват, посочи Светла Бъчварова.

До 2009 г. семената за тютюн са били сертифицирани и са се предоставяли като държавна помощ. Това е гарантирало чистотата на сортовете. След 2010 г. обаче, когато изискването на използване на сертифицирани семена е станало пожелателно, производителите са започнали да влагат собствени семена, за да спестят средства. Именно в това е причината за ценовите спорове между купувачи и производители – разнородният сортов състав на стоката.

Според Бъчварова едно от решенията на проблема е изкупвателните организации да предоставят семена и в периода, в който изкупуват тези семена под някаква форма да се калкулират в крайната изкупна цена.

Другата възможност е тип държавна помощ в тази посока. Според депутата това не изисква високи финансови ресурси.

Leave a Comment