Масово договорите за наем на земя в Пловдивско са едногодишни. Това пести време и пари

Светослав Русалов

Споразуменията между земеделците в областта ще станат много повече до 1 октомври т.г. и ще обхванат цели землища

Светослав Русалов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Пловдив и зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред АгроПловдив

Г-н Русалов, ще се справят ли зърнопроизводителите от Пловдивска област със срока 15 февруари за представяне на правните основания за ползването на земята?

Мисля, че за повечето от нас това няма да е проблем. Все още колегите представят договорите за наетата земя в общинските земеделски служби. Имаме на разположение още няколко дни. Общинските служби се справят към момента, а напливът е сравнително висок. Разликата спрямо миналата година е, че този път площите се очертават географски. Фермерът може да очертае само имот, за който има правно основание, друг не може. Докато миналата година, когато очертаването беше алфаномерично, системата беше друга. Имахме n на брой правни основания, очертавахме n на брой декари. Но географски те не бяха на същото място.

Наскоро стана ясно, че споразуменията между пловдивските земеделци за окрупнено ползване на нивите са твърде малко. От 3 100 за цялата страна, тук те са едва 124. Дали вече има подписани нови?

В момента споразумения не се представят, тъй като срокът за сключването им изтече на 1 октомври 2015 г. по отношение на 2016 г. До 1 октомври областният земеделски директор е длъжен да издаде заповедта. Към момента в България има около 240 недовършени споразумения, които се дооформят и се вписват тези дни. Тук срокът отново е 15 февруари. В община „Марица“ пък имаше поправка на споразумение, тъй като един от бенефициентите се отказа. Той фалира, няма го на пазара вече. Но поправката се случи в срок и вече е нанесена. В Пловдивска област има и едно недовършено споразумение за землището на село Найден Герово, което е в съда. Но не съм сигурен дали има решение за него.

Защо са толкова трудни споразуменията в нашата област?

Вярно е, че са малко на брой. Работим по въпроса и се стараем да убедим хората. Мисля, че до началото на октомври тази година те ще станат много повече. Надяваме се да обхванат целите землища на селата.

А каква беше пречката това да се случи досега?

Причините са комплексни. Първата е в неинформираността на бенефициентите. Втората е нежеланието да се сключват споразумения и от страна на бенефициентите, и от страна на администрацията на места. Но сега, когато вече се вижда необходимостта, се надявам, че ще се справим по-добре.

За какъв срок се подписват споразуменията?

Те са едногодишни. В закона е записано, че всяка година могат да се препотвърждават.

Повечето договори за ползване на земята за наем ли са или за аренда?

По закон договорът за аренда трябва да бъде минимум за 4 години. По тази причина повечето договори са наемни, а когато са едногодишни, не е необходимо те да бъдат нотариално заверени. Всеки договор с по-дълъг срок от една година се заверява пред нотариус. Затова повечето площи са наети за една година и всяка година препотвърждаваме този ангажимент. Вярно е, че нямаме сигурност за следващата година, но е по-лесно да се работи с такива договори, тъй като спестява време от посещения при нотариус, спестява и средства.

Кога е крайният срок за внасяне на наема за ползване на „белите петна“? 

Три месеца след издаване на заповедта за ползването им от областния земеделски директор. Тоест, ако администрацията е спазила срока, ние сме длъжни най-късно до 30 декември да внесем определения наем за землищата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment