138 години от възкръсването на България

В Пловдив засадиха 3 000 цветя край алеите, които водят до паметника на Царя Освободител Александър II на Бунарджика

БунарджикаДнес празнуваме 138 години от възкръсването на родината ни като държава, Освобождението от османско иго. На великата за нас дата 3 март 1878 г. в предградието на Истанбул – Сан Стефано, е подписан мирният договор между Русия и Османската империя. Той връща България като държава в  географската и в политическа карта на света  след почти 500 години на обезличаване. Според него границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия полуостров). Площта на България, според Санстефанския договор, е 170 000 квадратни километра.

Държавата е обособена като автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Тя се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. За пълномощници на Русия са избрани граф Игнатиев и Нелидов, а на Турция – Савфет паша и Садулах бей.

Предвижда се временно, двугодишно руско управление, което се осъществява от специален императорски комисар.

Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

За съжаление големите европейски сили не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите. Затова три месеца по-късно на Берлинския конгрес Великите сили режат границите на току-що възкръсналата държава.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

В Пловдив всички пътеки и алеи на Бунарджика, по които признателните пловдивчани ще се изкачат за официалното тържество по случай националния празник 3 март до паметника на  Царя Освободител – руският император Александър II, и загиналите за освобождението на България от турско робство воини, са проходими, увериха от ОП „Градини и паркове“.

С около 3000 пролетни цветя са оформени различни цветни фигури, като само в цветарниците пред монумента са засадени над 1000 теменужки. Добре се развиват новозасадените по тепето 30 чинари, липи и кестени, както и новите иглолистни дръвчета в алеите на руските космонавти.

След извършения ремонт и боядисване, на предстоящите пролетни празници се очаква да заработи и фонтанът.

В обръщение поздрав до жителите на Пловдив и областта Здравко Димитров, областен управител, казва: „Нека се преклоним пред подвига на българските, руските, украинските, белоруските, финландските, румънските и сръбските войни.

В тези смутни времена, когато Европа е на прага на бежанска криза, най-силно се проявява чувството за национална свобода и идентичност.

Защото Свободата на Родината е висша ценност и дълг на всеки един от нас.“

 

Leave a Comment