Днес Киркор Азарян щеше да стане на 82

Киркор АзарянНа 15 март 2016 г. роденият в Пловдив театрален режисьор Киркор Азарян щеше да стане на 82 години. Той обаче си отиде съзнателно от живота през 2009 г. Миналата година неговата дъщеря Хермина разказа пред бТВ, че преди да си тръгне, Азарян и е казал: „Аз съм дотук. Живях достатъчно. Дядо ти почина на 74, баба ти – на 75. Аз съм вече на 75, стига ми толкова. Оставете ме да продължа своя път, не ме спирайте.“

Снощи ученикът на Азарян Камен Донев представи в чест на режисьора пиесата „Азарян и електрическата крушка“. Той припомни и повода да я създаде: „Преди много време, в съвсем свободен разговор, проф. Азарян каза нещо, което се запечата завинаги в паметта ми. Смея да кажа, че дори ме направи и по-свободен. Неговите думи бяха: „„…На добрия актьор му трябва само една електрическа крушка“. 

На името на незабравимия режисьор миналата година в НДК бе кръстена зала 2, а през октомври бе открит с „Чайка“ на Чехов нов театър.

Детството и младостта на Киркор Азарян са като от филм на Фелини. В „Миналото“ на Димитър Стайков Азарян описва пакостите си, преминавайки на бегом през лошите моменти и спирайки се подробно на веселите. Докато чете разказа от първо лице, човек се сеща, че този великолепен майстор на театъра не е чакал да остарее, за да помъдрее, а някак си се е родил със знанието кое е истински ценно и кои от правилата за поведение може и трябва да бъдат нарушавани. Факт е, че заради собствените си идеи е бил на косъм да не завърши средно образование. Бил е строителен работник на палатите в Пловдивския панаир, работил е като хамалин в тухларната на града, като войник е строял общежития, когато не е бил в ареста. А най-щастливият ден в живота му е бил, когато на 28-годишна възраст научава, че е приет във ВИТИЗ, специалност режисура. И тогава, и десетилетия след това, той си знае кой е най-щастливия му ден.

 

Leave a Comment