Събореният тютюнев склад в Пловдив да се възстанови, заповяда Вежди Рашидов

Тютюневият склад на  "Одрин" 8 вече изглежда така

След 6 март тютюневият склад на „Одрин“ 8 изглежда така

Вежди Рашидов издаде заповед съборената част от бившия тютюнев склад в Пловдив, който се намира срещу автогара „Юг“ на ул. „Одрин“ 8, да се възстанови в оригиналния му вид. Културният министър съобщи новината в града на тепетата.

„Паметникът на културата трябва да бъде възстановен с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики“, се казва в заповедта.

В двумесечен срок от връчването й, собственикът на имота трябва да подготви и внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижимата културна ценност. След това в рамките на една година тютюневият склад трябва отново да стане цял и завършен.

тютюнев склад Одрин 8Красивата, но рухнала сграда, бе съборена на 6 март от собственика й „Одрин 8″ЕООД. През 2010 г. дружеството я е закупило от бизнесмена Красимир Гергов.  Намерението на италианските съдружници в него е било да построят комплекс с офиси, хотел, апартаменти и магазини на мястото на склада.

Разрушението му обаче изуми и разгневи пловдивчани, които направиха жива верига през паметника на културата, за да спрат багерите.

От общината обясниха, че поради техническа грешка тютюневият склад е изпаднал от списъка на защитените паметници на културата, поради което инвеститорите са получили разрешения за събарянето му. Днес обаче Вежди Рашидов доказа с документи, че Министерството на културата е уведомило община Пловдив още през 2014 г., че е против и не разрешава събарянето на сградата.

Leave a Comment