„Тракия икономическа зона“ ще изгражда социални жилища за работниците в предприятията

Тракия икономическа зона„Клъстър Тракия икономическа зона“ стартира пилотен проект за изграждане на социални жилища за работниците в предприятията в индустриалните паркове в съседни на Пловдив общини. Към момента близо 20 хил. души се трудят там, а прогнозите са техният брой да стане 50 хиляди в следващите 10 години, съобщиха днес по време на форума „Европейски ден на работодателя от клъстъра.

Проектът, подкрепен и от община Пловдив, предлага изграждане на комплекси, в това число и детски градини. Фирмите работодатели ще подписват рамкови договори за наем на жилищата с инвеститора – „Тракия икономическа зона“. Реален интерес към инициативата вече са проявили 10 компании.

Проектът заинтригува и представителите на 26 предприятия от регион Пловдив, присъстващи днес на Европейския ден на работодателя, който се проведе под формата на трудова борса. Европейският ден се осъществява за първи път и е по инициатива на мрежата на Европейските обществени служби по заетостта. „Мотото, с което българската Агенция по заетостта се включва в Европейския ден, е „Силно партньорство за успешен малък и среден бизнес!”, посочи Фани Николова, началник отдел „Услуги по заетостта“ към Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Пловдив. Конферентната зала в сградата на Община Марица не успя да побере близо 300-тата търсещи работа.

Leave a Comment