След ваксината срещу нодуларен дерматит луканката няма да е от родно месо

Животновъдите възразиха срещу ниската компенсация от 1080 лв. за убита крава на днешния Консултативен съвет в министерството
Снимка от архива

Снимка от архива

След ваксинация на животните срещу Заразен нодуларен дерматит, месото им ще може да се ползва единствено след термична обработка. Това означава, че сурово-сушените деликатесни колбаси от рода на луканката и филетата няма да се правят с родна суровина от фермите на Южна България, където ще се ваксинира. Това е една от темите, обсъждани на днешния Консултативен съвет по животновъдство, който започна в 14 и приключи към 18 часа, разказаха участвали в него.

Млякото на ваксинираните крави също ще трябва да е термично обработено преди консумация.

Ограниченията ще действат в срок от три години. Ако кравите са бременни при ваксинирането, и телетата им ще трябва да бъдат ваксинирани.

Още в събота, 23 април, ще започне третирането срещу насекомите преносители на зараза около пострадалите от дерматита стопанства. Пчеларите ще бъдат информирани за графиците на авиацията, за да затворят пчелите и да ги предпазят от инсектицидите.

Животновъдите са изразили категоричното си несъгласие с определения размер на компенсация за избитите животни. Днес министър Танева обяви, че обезщетението е близо 1080 лева за крава, както АгроПловдив съобщи преди два дни. Сумата е абсолютно недостатъчна за подновяване на стадото с качествени животни, е мнението на фермерите. За кравите под селекционен контрол компенсацията ще е по-висока, но за да бъде определена, е необходима консултация с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция.

На Консултативния съвет е било съобщено, че този следобед е констатирано първото огнище на Заразен нодуларен дерматит в Македония.

 

Leave a Comment