Дъждът вчера и вятърът днес пречат да се третира около Първомай срещу нодуларния дерматит

вятърВсе още не е извършено третирането срещу векторите преносители на Заразен нодуларен дерматит в района около село Добри дол, община Първомай в област Пловдив.

Дъждът вчера, 23 април, и силният вятър днес възпрепятстват пръскането, което ще се извърши от селскостопанската авиацията, поясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Още не е определен денят за третиране, той ще бъде съобразен с метеорологичните данни.

Пчеларите са уведомени кои землища попадат в зоната, която ще се обработва по въздух. В заповед на областния управител те са описани, увери д-р Янков. Когато датата за третиране с инсектицид бъде фиксирана, пчеларите ще бъдат уведомени.

В петък следобед, когато се разбра, че през уикенда ще се проведе растителна защита срещу насекоми, които могат да разпространят вируса на дерматита, от пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1898“ не бяха информирани. Пчелари от Асеновградско също се изненадаха от новината. Днес вече всички са в течение на плановете на ОДБХ и очакват датата, за да затворят рано сутринта пчелите в кошерите.

Leave a Comment