Започват проверки на 38 язовира в Пловдивска област

микроязовир38 язовира в Пловдивска област ще бъдат проверени от две междуведомствени комисии, назначени днес от областния управител Здравко Димитров. От всичките 240 язовира на територията на областта именно 38 се считат за потенциално опасни заради технически и технологични неизправности, констатирани при есенните проверки. В момента те са ниско завирени и състоянието им се следи постоянно.

Някои от язовирите, които ще бъдат проверявани, са в общините Асеновград – Златовръх, в Сопот, в Съединение – Найден Герово, Любен, Драгомир, в Хисаря – Красново и др.

Назначените комисиите имат за цел да проверят състоянието на потенциално опасните язовири, проводимостта на речните корита и ВиК съоръжения на територията на област Пловдив. Проверките започват поетапно от 12 май. Техни председатели са главните експерти в ОА инж. Митко Стойчев и Димитър Георгиев, и членове  представители на различни институции, между които и експерти от Басейнова дирекция Пловдив, Агенцията за метрологичен и технически надзор, Областна дирекция Земеделие, Пожарна безопасност и защита на населението.

Ще бъдат проверени също проводимостта на речните корита, съществуващите мостови съоръжения над тях, както и състоянието на направените корекции на реки, дерета и диги – публична държавна собственост. Подлежи на проверка и състоянието на техническото и експлоатационно състояние на ВиК съоръженията.

До 15 юни трябва да бъде изготвен доклад за констатациите след направените пролетни проверки и дадените предписания.

 

Leave a Comment