Какво да правим с кожата на болните от дерматит крави?

 

Някои от болните крави не могат да станат Снимки от фермата с Трилистник

Някои от болните крави не могат да станат
Снимки от фермата с Трилистник

IMG_3286Въпреки ваксинирането срещу Заразен нодуларен дерматит, животните във фермата на Йордан Тотев в село Трилистник до Пловдив се разболяха. Властите обаче не знаят какво да правят.

„Имам 74 животни. Ваксинираха ги на 19 май“, разказва Тотев. Около 24 май първо две-три, а в следващите дни още десетина крави показали признаци на заразната болест. По телата им се появили характерните обриви, животните спрели да дават мляко, спрели и да се хранят. Към днешна дата три от тях лежат и нямат сили да станат. „Вече не броя колко са болните“, призна той.

Още миналата седмица фермерът уведомил ветеринарите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. След като направили снимки и след няколко огледа, експертите казали, че няма да предприемат унищожаване на цялото стадо. Това изказване силно впечатлило Тотев. Ветеринарите издали и акт за възбрана върху продажбата на млякото от цялата ферма.

Йордан Тотев

Йордан Тотев

Животновъдът разказва, че междувременно работниците отказали да влизат в обора, защото усещали болестта и не искали да вижда агонията на болните крави. След като нямало как да реализира млякото, фермерът спрял да дои и здравите животни и в момента те са пресушени, по думите му. Новата лактация се очертава за догодина, след като кравите родят.

 

По това време на годината среднодневният млеконадой от фермата в Трилистник е около 600 литра, което означава, че Йордан Тотев губи по над 300 лева на ден приходи при 0.54 лв./литър цена на млякото. Той самият също е под стрес от ситуацията, но е още по-объркан от намерението на държавните ветеринари да наблюдават още няколко дни умиращите животни и ако се наложи, да предприемат унищожаване само на болните.

Днес д-р Илиян Бойковски от Централното управление на БАБХ заяви пред АгроПловдив, че процедурата за действие при опасни заболявания, описана в европейска наредба от 1999 г., налага умъртвяване на всички животни в стадото, при наличие на болни екземпляри.

Йордан Тотев не знае каква е процедурата, но повтаря, че каквато и да е тя, държи да бъде спазена. И да не се променя през ден-два.

 

Leave a Comment