Коментари за промените в обвързаната подкрепа: Красимир Кичуков, БАПОП

Най-добрият момент е, че всички производители ще трябва да доказват доходи и приходи с касови бележки и фактури

оранжерияКрасимир Кичуков, член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) пред АгроПловдив

Г-н Кичуков, предложенията на земеделското министерство за промени в обвързаната подкрепа вече са в Брюксел. Как в БАПОП коментирате новостите, които касаят оранжерийните производители?

Най-доброто в сектор Растениевъдство при направените промени е това, че от тази година всички ще бъдат подпомогани единствено срещу фактури и касови бележки. 

Това няма ли да затрудни земеделските стопани с оглед на факта, че доста от търговците не издават фактури?

Ако искаме да излезем един ден на светло и да сме европейска държава, с това трябва да се свърши. При другия вариант винаги ще бъдем на опашката. Не може да имаш един декар и цяла година да продаваш с една бележка. От ранна пролет до късна есен да продаваш стоката си на сто човека само с един документ. Да прибираш пари без да даваш една стотинка данъци. Това ако не е сива икономика, кажете му здраве. 

Това, което казвате, е добро за държавата и приходите…

За всички ще е добре. Не може ние да плащаме постоянно 20% ДДС, а други – нищо. Миналата година един земеделец с 300 декара тикви беше взел 500 хиляди лева. Как става тази работа? Това пак бе направено за някои хора. Специално за тиквите, тази година те се отхвърлиха. За пръв път откак участвам в Комитета по наблюдение се видя някакъв проблясък, някаква справедливост. Справедливост спрямо тези, които работят честно. Дай Боже решенията, които се взеха, да се случат. Защото в България много неща се говорят, а след това се изопачават.

Дава се шанс на оранжерийните производители, които докажат по-голямо производство да получат повече субсидия. Как се стигна до това решение?

В Европейския съюз не подкрепят диференцирано производството в отопляеми и в неотопляеми оранжерии. А е ясно, че когато съоръжението се отоплява, разходите му са повече, добивите също. Затова беше създадена диференцираната ставка. Не знам дали това е въведено и при полските плодове и зеленчуци. Знам само, че някои колеги се сърдеха за това, че са увеличили минималните добиви при полското производство. Ами те бяха смешни досега! Не може при вишните например изискваното минималко количество плодове от декар да е 175 килограма при положение, че това е добивът от едно добре развито дърво. При нас минималните количества останаха 7 тона, обаче, ако покажеш документи за такава реколта, ще получиш 500 лева. Ако покажеш, че си произвел 22 тона, ще получиш над 1000 лева. 

Вече има критики от някои анализатори за това, че оранжерийното производство ще е с увеличени събсидии. Как бихте защитили новата обвързана подкрепа за вашия бранш?

Анализът на земеделското министерство показа, че единствено при оранжерийното производство обвързаната подкрепа е недостатъчна, тъй като заедно с нея загубата при производството на домати е 21 лева от декар. И в същото време имаше плодове, които се субсидират на 130%. Затова се взе решение, че помощта не може да бъде повече от 25%. Относно критиките към увеличената към сектора субсидия с 2.5 милиона, бих казал, че ако не е оранжерийното производство, българският потребител щеше да консумира краставици и домати със съмнително качество. По статистика 92% от качествената краставица и 42% от качествените домати у нас се произвеждат в оранжериите. Ако ни няма нас, ще ядем домати от Мароко или Йордания и ще си тровим децата. Единствено при нашето производство има контрол на качеството на продукцията. Увеличената на оранжериите субсидия е важна не само за нас, но и за България. 

 

 

Leave a Comment