В областните земеделски дирекции се създават комисии по тютюна

Две проектонаредби публикува земеделското министерство: За регистрите на производители и търговци на тютюн, и за работата на новите комисии в областните дирекции
Сабахатин Емир

Сабахтин Емир е тютюнопроизводител в Избеглии

Справедливото окачествяване и реда на изкупуване на тютюна минават под контрола на нови комисии, които ще се формират към областните земеделски дирекции. Те ще са тричленни и при спорове за качеството на тютюна ще ползват компетентното мнение на експерти. Това е вписано в една от двете проектонаредби, публикувани за обсъждане на страницата на аграрното министерство.

Първата проектонаредба е за воденето и поддържането на регистъра на тютюнопроизводителите и регистъра на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн.

Вторият проект на Наредба е за дейността на комисиите по тютюна, изискванията за експертите по окачествяване на тютюна и реда за разглеждане на споровете по окачествяването на тютюна.

В проектонаредбата за регистрите се посочва, че се вписват тютюнопроизводители – физически и юридически лица, които са сключили договори за изкупуване на суров тютюн с лица, които притежават разрешение за изкупуване.

За вписване в регистъра тютюнопроизводителите подават заявления по образец в общинската служба по земеделие по местопроизводството за площите, на които са отглеждали тютюн. Срокът за вписване е до 31 март, като може да бъде удължен до два месеца със заповед на министъра на земеделието и храните.

За да бъдат вписани, тютюнопроизводителите представят копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн; документ за правното основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка; информация, индивидуализираща земеделските земи, върху които се отглежда тютюн с площ до 5 дка; копие от протокола за количествата изкупен тютюн за предходната година (ако не са отглеждали тютюн последното не се изисква).

Когато бъде вписан в регистъра, тютюнопроизводителят получава уникален регистрационен номер.

Освен вписване в регистъра, към купувачите на тютюн има и други изисквания, свързани със складовите им бази за съхранение на тютюна. Помещенията трябва да могат да се проветряват; да имат санитарен възел с течаща вода; задължително да са с уловки за тютюнев бръмбар и молец, като при наличие на възрастни насекоми над допустимите норми се прилагат различни методи на третиране и други.

Във втората наредба е посочено, че комисиите по тютюна към областните земеделски дирекции се състоят най-малко от трима членове, включително председател и се назначават със заповед на директора на съответната областна дирекция „Земеделие“.

Министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице одобрява със заповед списък с експерти по окачествяване на суров тютюн. При спор по окачествяването на тютюна между производителя и купувача, всеки от тях може да подаде писмено искане до председателя на комисията по тютюна в съответната областната дирекция „Земеделие” за извършване на окачествяване от експерт.

Експерт по окачествяване на тютюна може да бъде лице, което е „бакалавър” или „магистър” по специалност „Технология на тютюна и тютюневите изделия“ или „бакалавър” или „магистър” по специалност „Агрономство“ (Полевъдство). Експертите трябва да имат не по-малко от 5 години професионален стаж в производството и/или
промишлената обработка на тютюна.

Leave a Comment