Казеините в храната ще се обозначават като кисели и сирищни на етикета

сиренеМлечният белтък – казеинът, и казеинатите (допълнително третирани казеини), ще се обозначават по определен начин на етикетите. Това е записано в Наредбата за специфичните изисквания към казеините и казеинатите, предназначени за консумация от човека. Тя бе приета днес от правителството на редовното му заседание. Документът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

Като „кисел казеин за хранителни цели“ ще се описва млечен продукт, получен чрез отделяне, измиване и изсушаване на пресечения с киселина коагулат на обезмасленото мляко и/или на други продукти, получени от мляко.

Под „сирищен казеин за хранителни цели“ ще се има предвид млечен продукт, получен чрез отделяне, измиване и изсушаване на коагулата на обезмасленото мляко и/или на други продукти, получени от мляко. Коагулатът се получава чрез реакцията на сирищния или други коагулиращи ензими.

Като „Казеинат за хранителни цели“ ще се етикетира млечен продукт, получен чрез взаимодействие на казеин за хранителни цели или казеинов, пресечен коагулат за хранителни цели с неутрализиращи агенти, последвано от изсушаване.

в наредбата са посочени и определени показатели, на които казеинът и казеинатите трябва да отговарят. Става въпрос за влага, съдържание на млечен белтък и млечни мазнини, пепел и други.

С постановлението се отменя предишната Наредба за изискванията към някои млечни белтъци – казеини и казеинати, предназначени за консумация от човека. Постановлението е изготвено и в изпълнение на мярка № 20 по Плана за действие за 2016 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз.

Leave a Comment