Началникът на полигона в Поповица се заключи, заплашва с уволнение и съд стрелците

Протестиращите настояват за моментално увеличение на заплатите с 20%, от Министерството на земеделието, храните и горите предлагат то да е от 1 април 2018 г.
Все още няма споразумние

IMG_2170Протестът на ракетострелците от полигоните в Поповица и Голям Чардак в Пловдивско бе бойкотиран от началника в Поповица Никола Ковачев. Служителите от ракетните площадки, които се събраха още в 7:30 часа сутринта днес, се оказаха извън автоматичните врати на полигона и не бяха допуснати в сградата. За разлика от началника в Поповица, шефът на полигона в Голям Чардак Георги Михайлов е подкрепил протестиращите.

Още от вторник, миналата седмица, когато бе взето решение протеста да се състои на 3 юли, началник Ковачев е започнал да предупреждава стрелците, че могат да бъдат уволнени или съдени в случай, че преустановят работа, за да изпълнят заканата си. Това съобщиха пред Агро Пловдив служителите, които въпреки дъжда и заключената врата, не спираха да обясняват пред медиите причината за протеста си. Сутринта някои от тях са получили обаждане от централата на агенция Борба с градушките в Пловдив. „Една жена, която е физик, ми каза, че съм престъпник, след като отказвам да работя при днешната опасност от градушки“, разказа един от протестиращите. Той добави, че всички са се надявали деня на протеста да е тих и спокоен. Но въпреки тревогата, че могат да паднат градушки, не смятат да се отказват, тъй като са търпели години наред мизерното заплащане.

Протестиращите стрелци

Протестиращите стрелци

„От 2009 г., когато бе взето решение заплащането ни да се приравни с минималната работна заплата, ситуацията не се е променила“, обясни ракетострелецът Пенко Бончев. Тъй като професията ракетострелец не фигурира в списъка, в който са определени минималните осигурителни прагове, тя е приравнена към професията охранител. „Искаме да има праг за нашата дейност, за да може да ни се вдигне заплатата“, обясниха стрелците. В момента те получават по 460 лева, но когато им се начисли данък върху дохода и осигуровките, сумата пада на 362 лева.

Стрелците настояват за увеличение на заплащането с 20% и получаване на ДМС (допълнително материално стимулиране). Искат също така да практикуват професията си при нормални битови условия. В почти всички постройки, които са при ракетните площадки, термометрите измерват през деня над 40 градуса. В някои от сградите липсват ток и вода.

полигон, радарКъм момента споразумението с Министерството на земеделието, храните и горите все още не е подписано. В него се предлага увеличението на заплатите да стане от април 2018 г. Друга точка в него обеща веднага да се изплати годишно ДМС в размер на 500 лева, които по сметките на стрелците, ще падне на 372 лева след удръжките. Синдикатите в агенцията настояват ръста на заплатите да стане факт от 1 юли 2017 г.

Преди 30 минути стрелците обясниха, че градоносните облаци са се предвижили над Пловдивско и над село Чехларе, община Брезово, се изстрелват ракети срещу тях.

Мрачни облаци над радара при Поповица

Мрачни облаци над радара при Поповица

 

Leave a Comment