До 110 хил. лв. стигат санкциите по новия Закон за храните, който МС приема днес

При неправилно съхранение на храни глобата за фирми е 6 хил. лв.

Щанд за готова храна в Слънчеви лъчиНа днешното си редовно заседание, 23 август, правителството ще одобри проекта на новия Закон за храните. Целите, които си поставя закона са опростяване на правната рамка, рационализиране и привеждане на законодателството в пълно съответствие с правото на Европейския съюз, координиран контрол по цялата хранителна верига.

Санкциите, заложени в закона, са драстично увеличени. Те достигат до 110 хил. лева. Това е размерът на максималната глоба, която може да бъде наложена на юридическо лице, което произвежда и продава генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО. При първо нарушение физическите лица се наказват с 25 000 до 35 000 лв., а при второ – до 70 000 лв. При юридическите лица санкциите започват от 35 000 до 70 000 лв. и стигат при второ нарушение до 110 000 лв. Дори и за по-дребни нарушения, наказанията са стряскащи. Така например за неправилно съхранение на храни, в нарушение на изискванията, условията и информацията, посочени от производителя, глобата е от 2 000 до 4000 лв. за физически лица и от 4 000 до 6 000 лв. за юридически. Неосигуряването на достъп на контролни органи се наказва със санкции в същия размер.

Законът влиза в сила при обнародването му в „Държавен вестник“. Изключение се допуска за чл. 76, ал. 1 т. 2, която касае някои от храните за кърмачета и малки деца.

Контролни институции за прилагане на закона ще са Българската агенция по безопасност на храните към земеделското министерство и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.

В новия закон сa регламентирани общите и специфичните изисквания към храните, които се пускат на пазара и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор. Oпределени са условията и реда за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни, регистрацията на транспортните средства за превоз на храни от неживотински произход, процедурите за регистрация/одобрение на обекти за производство и търговия с храни, условията и реда за пускане на пазара за първи път на храни със специално предназначение и хранителни добавки, изискванията при търговия с храни от разстояние.

Създава се Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор храни, с включени представители на всички заинтересовани страни.

Проектът предвижда въвеждане на процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни.

С проекта се определят условията за въвеждане в Европейския съюз и износ на храни.

 

Leave a Comment