Експортът на грах се е увеличил през януари-март близо 100 пъти
Вносът на пресни зеленчуци и плодове в страната през периода януари-март 2018 г. е нараснал съответно с 6,5% и 18,5% спрямо същия период на миналата година. При износа има изненада. Експортът на зеленчуци е скочил с 82,5 на сто, а на плодове със 104,1. При зеленчуците ръстът се дължи основно на граха, чието експортно количество е близо 100 пъти по-голямо. При плодовете – на реекспорта на цитрусови. Това се посочва в последния оперативен анализ на Агростатистика към МЗХГ.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на ръст на доставките на домати (с 3,1 хил. тона или 16%) и краставици (с 3 хил. тона или 42,9%), съобщават Повишение се отчита и при импорта на зеле (11%), патладжани (28,9%), тикви (36,4%) и пиперки (44,7%). Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при моркови, репи, лук, картофи, гъби и трюфели – от 6,8% при морковите до 36% при гъбите.
С най-голям принос за нарастване на общия внос на пресни плодове през първото тримесечие на 2018 г. имат увеличените доставки на цитрусови плодове и банани – общо с 14,8 хил. тона или 33,6%. Като цяло импортът им е водещ при вноса на пресни плодове, като общо заемат дял от около 75% или близо 59 хил. тона. Сред произвежданите в страната плодове, увеличение на годишна база се отчита при черупковите плодове, пъпешите, ягодите, гроздето, прасковите, дините, крушите и сливите – с между 4,7% (черупкови плодове) до 77,2% (сливи). Същевременно, по-значително намаление на годишна база е налице при вноса на ябълки – с 3,8 хил. тона или 26,3%.
През периода януари – март 2018 г., износът на пресни зеленчуци нараства с 82,5% на годишна база, до 14,5 хил. тона, а този на пресни плодове и по-значително – с над два пъти до 15,4 хил. тона. Отчетеното годишно увеличение на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на няколкократно нарасналия експорт на грах (до 4 652 тона през периода януари – март 2018 г. при 51 тона за същия период на 2017 г.) и сладка царевица – с 1,4 хил. тона или над три пъти. Сред останалите продукти по-значимо увеличение на експорта се регистрира при доматите (с 28%) и пиперките (с 48,6%), докато намаление е налице при краставиците (с 0,4%), зелето (с 43%) и картофите (с 93,9%).
Значителният ръст при износа на пресни плодове през наблюдавания период се дължи на експорта на цитрусови плодове (представляващ основно реекспорт) – повишение с над два пъти или с 8,3 хил. тона. В сравнение с аналогичния период на 2017 г. се наблюдава увеличение на износа на ягоди и ябълки – съответно с 10,3% и над три пъти, а намаление при този на кайсии, черупкови плодове, грозде, сливи и банани – от 11,1% при кайсиите до 81,3% при бананите.