От 3 август валежите спират, в последната десетдневка се връщат

летен дъждВалежите няма да спрат и днес, най-обилни ще са в Северна България. За областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново е обявен жълт код. По-слънчево ще е край морето, но и там в следобедните часове ще превали за кратко. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса, а вятърът ще е до умерен.

Днес през първата част от деня времето в област Пловдив ще бъде слънчево с разкъсана облачност. Около и след обяд ще се развие купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, на места в Родопите интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Максималните температури ще бъдат между 26 и 31 градуса, съобщава Иван Митев, дежурен прогнозист НИМХ – филиал Пловдив.

Утре, 31 юли, времето няма да се промени съществено – валежи, гръмотевици, възможни градушки след обяд, повече в  Западна и Централна България. Според „Синоптик.БГ“ валежите ще страт от 3 август.

През август месечната сума на валежите за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата, съобщават от НИМХ.

В периода 2-5-ти август ще премине студен фронт – първо над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, по-късно ще се преместят на изток. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат.

Към края на първото десетдневие има малка вероятност на места в западните райони да превали и прегърми.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, температурите ще са близки до обичайните. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в отделни дни на места, с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

През третото десетдневие има тенденция за увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания.

Leave a Comment