Агенцията по храните на ЕС даде зелена светлина на ГМ царевица, използвана за храна и фураж

царевицаЕвропейският орган по безопасност на храните (EFSA) не откри причини за забрани употребата на генно модифицирана (ГМ) царевица 1507 х NK603 на територията на Европейския съюз. Фирмите, поискали оценка на риска според процедурата, кандидатстват за подновяване на разрешението за предлагане на царевицата до 2028 г. Продуктът се използва за храна и/или фураж. Исканото разрешение не включва култивиране на модифицираната царевица в географския обхват на ЕС.
EFSA е публикувала положителното си становище, в което потвърждава безопасността на ГМ царевицата. Следва гласуване на проекторазрешение от Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи, секция „Генетично модифицирани храни и фуражи и риск за околната среда“. При положителен вот, царевица 1507 х NK603 ще бъде разрешена за внос и преработка на територията на ЕС, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Конкретната ГМ линия е разработена за устойчивост на царевицата към неприятели от р-ред Lepidoptera и за толерантност към хербицидите глюфозинат и глифозат.

Искането за подновяване на разрешението е от фирмите Pioneer HiBred International, Inc. и Dow AgroSciences LLC.

При изготвяне на становището си панел ГМО е взел предвид допълнителни данни, предоставени от заявителя, коментарите на държавите членки, както и научни публикации в областта. Разгледани са доклади от мониторинга на околната среда след пускане на пазара, обновен биоинформатичен анализ и данни от допълнителни изпитвания извършени от заявителя. Панел ГМО е проучил наличната информация за нови опасности, промени в експозицията или нови несигурности относно генетично модифицираните храни и фуражи, установени в периода, в който ГМ линията е била разрешена и които не са били оценени в оригиналното заявление за разрешаване. Заключението е, че няма доказателства, които биха променили заключенията от първоначалната оценка на риска от ГМ царевица 1507 х NK603 (2006).

Leave a Comment