ФАО призова: За свят без глад научете децата да консумират повече бобови

бобНаучете децата си да консумират бобови култури. Те са с нисък гликемичен индекс, с ниско съдържание на мазнини, богати са на желязо и други витамини и минерали. Благодарение на разнообразието от начини за използване на бобовите растения в готвенето, те ще бъдат отлично допълнение към трапезата. Това съветва в нарочна статия Организацията по прехрана и земеделие /ФАО/ към ООН. Експертите смятат, че бобовите растения са важен инструмент за изграждане на свят без глад.

По правило бобовите растения съдържат два пъти повече протеини, отколкото повечето зърнени храни, така че те се считат за едни от най-важните хранителни продукти в света, особено там, където недохранването е сериозен проблем.

По този повод организацията препоръчва различни похвати, за да се приучат децата към консумация на бобови.

Например закуската „хумус“, която принципно се подготвя от нахут, може да се направи и от други бобови култури като фасул, леща, грах.

ФАО съветва родителите да приготвят бобови вегетариански кюфтенца и стекове, които стават изключително вкусни.

 

Leave a Comment