И за радост, и за мъка – босилек!

Билката се използва против възпаления, за подмладяване, като подправка, като аромат и за отблъскване на насекоми

Босилекът се нарича още царска билка. И Изтокът и Западът го ценят заради свойствата му и на билка, и на подправка. У нас най-активно се ползва от църквата. Поповете ръсят светена вода с китка босилек.

В древността

растение босилекС босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия растението е „обречено“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов.В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.Ценен е е изключително много в Древна Гърция, Египет, Индия. В Индия го наричат свещен босилек. Съществуват различни видове босилек, сред които по – популярни са испански, английски, арабски и други.

За какво се използва

Изследване на индийски специалисти сочи, че растението свещен босилек притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене. Авторите на проучването, представено на конференция в Манчестър, са установили, че екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали. Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. В аюрведическата медицина растението отдавна се прилага за подмладяване.

Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен.

Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.

Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

Растението действа репелентно (отблъскващо) на голям брой насекоми. Това негово качество може да се използва и да го превърне в естествена защита – 1-2 реда босилек по края може да предпази цяла градинка от жужащи неприятели. Така всички растения ще са добре предпазени и ще ви радват с цветовете и плодовете си. Отлично средство е срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

Растението

Той е тревисто едногодишно растение с голо стебло, наситенозелени дебели листа и бели или лилаво бели цветчета.  Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Използват се най – вече листата, в прясно състояние и сушени, и по – рядко семената. Годен е за употреба около 2 години.

Как се суши

босилек подправкаБосилекът съхне бавно. Най-добре е да се направи на снопчета и да се закачи на сенчесто или засенчено проветриво място. Процесът на сушене трябва да се следи редовно. След като изсъхне добре, снопчетата босилек може да се балират като се използва пластмасова щайга.

Билката се напада от някои гъсеници, но ако положението не е много сериозно, не се препоръчва да се прави третиране с инсектициди.

В кухнята

В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня, подправка за печени говежди и птичи меса.От него се приготвя прочутия италиански сос Песто. Използва се за приготвянето на бульони и маринати. Най – добре си подхожда с говеждо месо и дивеч, с ястия от картофи и зеле. От него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация са естрагон и копър). Пресният босилек се използва в салати и ястия от риба и яйца. Италианската кухня е немислима без него.

С босилек се приготвят салата домати с моцарела, разнообразни видове паста.

Начин на употреба – Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

 

Leave a Comment