Емил Пелтеков: Пшеницата ще навакса забавянето до края на февруари при температури над 0ºС

Емил Пелтеков„Състоянието на посевите от пшеница е забавено, изоставането спрямо предишни години е сериозно. Но пък темповете на растеж в последните седмици са доста добри заради топлата зима“, коментира зърнопроизводителят Емил Пелтеков, чието стопанство е в община Съединение, област Пловдив. Преди десетина дни той е забелязал начало на фаза братене и се надява, ако времето се задържи с дневни положителни температури, посевите да наваксат закъснението. Но дори и да има леко застудяване, когато пшеницата е братила и е добре вкоренена, тя е закалена и сравнително защитена.

Продължително сухата есен задържа развитието на житните и те влязоха в зимата с израснали само по листо и начало на втори лист, припомни зърнопроизводителят. На 28 януари посевите са били на два листа и половина. 

Иначе сега пшеницата е израснала масово и редовно, храненето е добро, няма засега изгледи нещо да попречи на растежа. Ако до края на февруари не настъпят арктически студове, посевите ще достигнат оптималното си развитие за периода, предположи Пелтеков, който отглежда пшеница върху почти 6 хил. декара. Той се надява температурите да се движат в диапазона от 0 до плюс 7-8 градуса.

Производителят припомни, че през есента е имало сериозно нападение на мухи с увреждане на току-що поникналите стръкове. В момента обаче всички насекоми са в летаргия и опасността „спи“. 

Освен за отглеждане на зърнено-житни култури и експериментите, които провежда на полето, Емил Пелтеков намира време да превежда и публикува статии, които са интересни за земеделците. 

Leave a Comment